Kunst in Pakistan
Bij het selecteren van de kunstenaars voor de biënnale heb ik geprobeerd om kunstenaars uit alle verschillende gebieden van Pakistan te selecteren, maar het belangrijkste punt dat ik in gedachten hield, was om de achtergrond van elke kunstenaar te kennen, waar ze vandaan komen. Pakistaanse kunst is in algemene zin erg veerkrachtig, omdat het veel lokale en internationale politieke agenda’s heeft overleefd. Pakistaanse kunst heeft ups en downs meegemaakt met politieke veranderingen, oorlogen en de liberale omwentelingen. Al deze sociaal-politieke gebeurtenissen hebben de kunstscène beïnvloed, sommige kunstenaars veranderden en sommige hielden voet bij stuk en uitten hun bezorgdheid.
Economie is een ander zeer belangrijk aspect dat we in gedachten moeten houden als we commentaar geven op de kunst die in Pakistan wordt geproduceerd. De titel van mijn curatoriële nota “KUNST VAN OVERLEVING” ontstond toen ik elke kunstenaar bestudeerde; ik heb het werk van de meeste kunstenaars gevolgd en ben getuige geweest van het harde werk en de consistente inspanningen van elke kunstenaar om de top te bereiken of om opgemerkt te worden. Ik zou kunnen zeggen dat de belangrijkste reden achter elke kunstenaar was om hun brood te verdienen, samen met reorganisatie. De meeste artiesten komen uit de lagere middenklasse en de middenklasse.
De geselecteerde kunstenaars vallen voornamelijk in twee categorieën: volleerd en opkomend, maar de kwaliteit van het werk in beide gevallen weerspiegelt de voortdurende inspanningen. Ik heb gezien hoe oudere of gevorderde kunstenaars hun rol als mentor spelen en jonge kunstenaars veel hand- en spandiensten bewijzen om hen uit de vergetelheid te halen door hen voor het voetlicht te brengen.
Terwijl je naar deze expositie kijkt, moet je in gedachten houden dat de individuele geest de sociaal-politieke situatie van het land weerspiegelt. Elke artiest brengt zijn of haar zoektocht naar nuchterheid op zijn of haar eigen manier. Als publiek zul je versteld staan van elke individuele benadering; het vinden van de zin van het leven, de spirituele connectie, het veranderen van de samenleving, hun rol als familieleden en het proberen te begrijpen van het leven als wereldburgers, voorbij de beperkingen van sociale en geografische grenzen, zodat we een breed scala aan stijlen zien die toch kunnen worden geïdentificeerd als “Pakistaanse kunst”.
Zafar Iqbal – curator